Reklāma
Bezmaksas sludinājumi
Bezmaksas sludinājumi internetā
+ 5 foto
eLOTS.Lv

Ērts un drošs savienojums izmantojot https protokolu, mobilo ierīču atbalsts.
Atjaunotā versija:

e-Pavārgrāmata


Sarunas
Krāsnī cepts zandarts ar sēnēm
j7: Jā, tas ir labs.
skatīt...

Maizes alus
j7: Vienkārši vārīti apiņi, garšai. Cik ilgi, tas jau no daudziem faktoriem atkarīgs..., bet kamēr apmierina stadija... :) It kā ļoti sakarīgs rezultāts.
skatīt...

Maizes alus
unaars: Diezgan neprecīza recepte!piem. apiņu novārījums-kā gatavot? un uzraudzēts raugs-kā un cik ilgi? cik ilgi jāraudzē viss kopā?
skatīt...

Krāsnī cepts zandarts ar sēnēm
andis: ljoti smeķīgi sanaca
skatīt...

Vārītu kartupeļu pankūkas
baibba23: super:)
skatīt...

« Iepriekšējā Uzturs - uzturvielas Nākošā »

Taukvielas

Taukvielas

Taukvielām uzturā ir daudzpusīga nozīme. Taukvielas ir enerģijas piegādātājas, jo dod lielu kaloriju daudzumu -
1 grams taukvielu organismam dod 9,3 kalorijas, kas ir divas reizes vairāk, nekā dod olbaltumvielas vai ogļhidrāti.
Taukiem ir liela bioloģiska nozīme, jo tie ietilpst protoplazmas uzbūvē un tapēc nepieciešami šūnu jaunradē un vielu
maiņas procesos. Tauki ir vienīgie taukos šķīstošo vitamīnu piegādātāji organismam, tāpat tie nepieciešami arī šo
vitamīnu rezorbcijai gremošanas orgānos. Ja uzturā nav pietiekami daudz tauku, var rasties hipovitaminoze. Normāli
organismā vienmēr ir zināmas tauku rezerves, kas atkarībā no uztura un organisma vielu maiņas norisēm ir lielākas
vai mazākas.
Taukiem liela nozīme ir garšīga ēdiena pagatavošanā. Dažādu dzīvnieku un augu taukus lieto produktu apcepšanai,
uzlabojot to izskatu un garšu - krējumu un sviestu parasti pieliek jau gatavam ēdienam.
Pēc ķīmiskā sastāva tauki veidoti no glicerīna un taukskābju molekulām, pie tam pēdējās var būt piesātinātas un
nepiesātinātas. Nepiesātinātas taukskābes ir oleīnskābe, linolskābe, arahidonskābe. Organismā var sintazēties tikai
oleīnskābe, pārējās nepiesātinātās taukskābes spēj sintazēties tikai ļoti niecīgos daudzumos, un tapēc šīs taukskābes
jāuzņem ar tādiem uztura taukiem, kas tās satur. Šā apstākļa dēļ, tāpat kā olbaltumvielas, arī uztura taukus iedala
bioloģiski pilnvērtīgos un nepilnvērtīgos.
Uzturā lietojam kā dzīvnieku, tā augu taukus. Taukvielām bagāti produkti ir sviests, trekna gaļa, kausēti dzīvnieku tauki
, margarīns un dažādas tauku eļļas.
Diennakts uztura devā nepieciešamais tauku daudzums ir atkarīgs no organisma enerģijas patēriņa. Vidēji smaga darba strādniekiem
diennaktī vajadzīgs 70 g tauku, bet atkarībā no darba smaguma šis daudzums var palielināties lidz 110 g. No diennaktī
vajadzīgā kalorija daudzuma ar taukiem jāuzņem 15 - 30 %. Tā kā tauki dod divas reizes vairāk enerģijas nekā olbaltumvielas
un ogļhidrāti, tad ļoti smaga darba strādnieku uzturā tie nepieciešami, lai mazinātu uztura apjomu. Tomēr nesamērīgi
liels tauku daudzums uzturā salīdzinājumā ar citām uzturvielām kavē tauku izmantošanu gremošanas orgānos. Bērnu uzturā
vizmaz 1/3 no vajadzīgā tauku daudzuma jābūt piena taukiem, jo bērna organisms pret bioloģiski vērtīgo tauku trūkumu
ir jūtīgāks nekā pieaugušā organisms.

Pievienots: 2010-07-14
Recepte apskatīta: vairāk kā 1000reižu



Rīki
mailmailmailmailprinter
Dalīties ar recepti
Vai Jūs uzskatāt šo recepti par noderīgu?

Receptes reitings
4.19/32
Atstāt vērtējumu receptei

Meklēšana

Meklējumu vaicājumi:
jēra , ievārījums , rutki , galerts , kompots ,
Šodien vārda dienas svin:
Daiga, Dinija



Noderēs
Kartupeļus notīra, Izdobj, nolīdzina pamatni, vāra ne gluži mīkstus, uz sieta notecina, apžāvē. Olas sakuļ, rīvmaizi izsijā, taukus sakarsē. Kartupeļus
Kartupeļus sagriež šķēlēs, cep taukvielās apmaisot, līdz gatavi, pievieno sāli, saberztas ķimenes. Kartupeļiem pārliek šķēles sagrieztus kausētos sieriņus, pannu ievieto
Rīsus izvāra pienā mīkstus. Kad tie atdzisuši, pieliek sviesta, sāli, piparus un olas (pa vienai). Visu krietni samīca, šā biezeņa
Burkānu notīra, sagriež ripiņās un liek verdošā ūdenī vārīties. Kāpostus sagriež kantainos gabaliņos, liek zupā, pievieno sāli, vāra. Notīra kartupeļus,
Dzērvenes izlasa, sašķaida, pārlej ūdeni, uzvāra, izkāš, pievieno cukuru un medu. Karstu šķidrumu pārlej skaidiņās sarīvētiem ķirbjiem un ļauj iecukuroties.
Skābeņu konservēšana
Skābeņu konservēšanai ņem svaigas, sulīgas, jaunas skābeņu lapas. Tās pārlasa, atlasa rupjos kātus un iedzeltējušās lapas, rūpīgi nomazgā 2 vai
Kartupeļus nomizo, pārkaisa sāli, pipariem, apviļā miltos, sakultā olā, rīvmaizē. Cepešpannā sakarsē taukvielas, uzliek sagatavotos kartupeļus un sakarsētā krāsnī cep

TOP 20 RECEPTES ŠODIEN

Jaunumi

Uzvārītam pienam pieliek sagrieztu baltmaizi, un sviestu, pēc tam, stipri kuļot, visu savāra biezu. Kad mīkla atdzisusi, piejauc jēlas olas,
Olu dzeltenumu saputo ar cukuru, piejauc berztu citrona mizu, izsijātus miltus un svaigu skābu krējumu, un beigās visu sajauc ar
Biskvītus ieliek pārmaiņus ar makaroniem cepamā bļodā, ko iepriekš iesviesto. Olu dzeltenumu sakuļ ar cukuru, tad sakarsē baltu vai sarkanu
Baltmaizei noņem garozu, aplej ar iecukurotu melnu kafiju, sa­šķaida putrā, sajauc ar karstu sviestu, kad biezenis atdzisis, piejauc olu dzeltenumu
Biskvītus apslaka ar stipru vīnu, ar daļu biskvītu, tos liekot stā­vus blakus vienu otram, apliek formas iekšējo apmali, bet pārējos

Populārakie

Mimoza no tunča
Novāra kartupeļus ar mizu, burkānus un olas. Visu nomizo un rīvē uz smalkās rīves, katru produktu savā traukā. Olas baltumu
Siļķe kažokā
Novāra, līdz top mīksts kartupeļus, burkānus un bietes, visu nomizo un sarīvē uz vidējās rīves kārtu no dārzeņiem atsevišķā traukā.
Kabaču ikri.
Kabačus un burkānus nomazgā un nomizo, kabacim iztīra sēklas(ja tādas ir), tad sarīvē. Kabačiem lielā rīve, burkāniem vidējā. Sīpolu nomizo un
Tomāti savā sulā (bez pasterizēšanas)
Šai receptē neizmanto kā parasti veselus tomātus, bet gabaliņos grieztus. Ņem gatavus tomātus, noskalo aukstā ūdenī, liek bļodā un pārlej ar
Kabaču ikri ziemai.
Visus dārzeņus rūpīgi nomazgā, notīra un sagriež mazos gabaliņos. Jaunus kabačus var netīrīt no mizas un sēklām.  Sīpolus griež smalki. Burkānus,

Produktu masa

TOP Sadaļas

INFO