Reklāma
Bezmaksas sludinājumi
Bezmaksas sludinājumi internetā
+ 5 foto
eLOTS.Lv

Ērts un drošs savienojums izmantojot https protokolu, mobilo ierīču atbalsts.
Atjaunotā versija:

e-Pavārgrāmata


Sarunas
Krāsnī cepts zandarts ar sēnēm
j7: Jā, tas ir labs.
skatīt...

Maizes alus
j7: Vienkārši vārīti apiņi, garšai. Cik ilgi, tas jau no daudziem faktoriem atkarīgs..., bet kamēr apmierina stadija... :) It kā ļoti sakarīgs rezultāts.
skatīt...

Maizes alus
unaars: Diezgan neprecīza recepte!piem. apiņu novārījums-kā gatavot? un uzraudzēts raugs-kā un cik ilgi? cik ilgi jāraudzē viss kopā?
skatīt...

Krāsnī cepts zandarts ar sēnēm
andis: ljoti smeķīgi sanaca
skatīt...

Vārītu kartupeļu pankūkas
baibba23: super:)
skatīt...

« Iepriekšējā Uzturs - uzturvielas Nākošā »

Olbaltumvielas

Olbaltumvielas

Olbaltumvielas ir visas dzīvības pamatā, jo tās ietilpst katra dzīva organisma šūnās un audu sastāvā. Tādēļ augšanai
un audu atjaunošanai ir nepieciešama nepārtraukta olbaltumvielu piegāde. Olbaltumvielas ir viskomplicētākās organiskās
vielas.
Olbaltumvielas ir ļoti daudzveidīgas, un katram dzīvam organismam un pat atsevišķiem orgāniem tas ir īpatnējas. Ja uzturā
trūkst kāda aminoskābe vai arī tas nav pietiekamā daudzumā, organisma olbaltumi nespēj normāli veidoties. Cilvēka organisms
dažas aminoskābes nespēj veidot, un tapēc tās ir jāuzņem ar uzturu. Uzturlīdzekļus, kuru olbaltumvielās kāda no neaizstājamām
aminoskābēm ir ļoti mazos daudzumos, uzskata par nepilnvērtīgiem jeb bioloģiski mazvērtīgiem olbaltumu produktiem.
Bioloģiski nepilnvertīgi olbaltumi ir labības un nobriedušu pākšaugu produktos. Bioloģiski pilnvērtīgi olbaltumi ir pienā,
gaļā, zivīs, olās, augu zaļajās lapās un kartupeļos. Augu zaļajās lapās un kartupeļos olbaltumvielas ir niecīgos daudzumos,
tomēr to olbaltumu aminoskābes ir ļoti vērtīgs papildinājums labības un pākšaugu olbaltumvielām.
Dažādie dzīvnieku audu ( muskuļu, asins, smadzeņu u.c.) olbaltumi aminoskābju satura ziņā nav vienādi, un tapēc nav vienalga,
vai uzturā lietojam šķiņķi, fileju, pavēderes vai galvas un kāju gaļu. Labākā ir šķiņķa, fileja un pleca gaļa.
Ar olbaltumvielām bagāti produkti ir liesa gaļa, zivis, olas, biezpiens, siers, raugs, rieksti un nobrieduši pākšaugi.

Pievienots: 2010-07-13
Recepte apskatīta: vairāk kā 1000reižu



Rīki
mailmailmailmailprinter
Dalīties ar recepti
Vai Jūs uzskatāt šo recepti par noderīgu?

Receptes reitings
4.19/32
Atstāt vērtējumu receptei

Meklēšana

Meklējumu vaicājumi:
kartupeļu pankūkas , veltnīši , bifsteks , krēms , puķkāpostu ,
Šodien vārda dienas svin:
Daiga, Dinija



Noderēs
Pupiņu skābēšanai lieto krūmu pupiņu nenobriedušās pākstis. Nobriedušas pākstis, kas satur daudz kokšķiedras, skābēšanai vairs nav derīgas. Pupiņas satur daudz
Teļa smadzenes rūpīgi noskalo aukstā ūdenī, izlasa visas asiņainās daļiņas un plēves, piejauc izkausētu sviestu, olas, piparus un sāli, visu
Vēžus novāra, no čaumalām pagatavo vēžu sviestu; olas sakuļ ar sāli, pielej klāt saldu krējumu. Vēžu sviestu sakuļ putās, pamazām
Mēli novāra mīkstu, novelk ādu. Cūkas ādiņas novāra mīkstas, izmaļ, ieber asinīs, pieliek sāli, piparus, majorānu. Mēli ietin plāni sagrieztā
Irbes notīra, nomazgā, krūtīm apsien plānas šķēlītes speķa, apcep taukos vai sviestā, sutina mazā buljonā mīkstas 1—1,5 stundu. Aukstām irbēm
Aitas kuņģis vairākas st. jāmērcē sālsūdenī, un tad to apvērš otrādi un vairākos ūdeņos pamatīgi nomazgā. Aknas liek vārīties ar
Ananasu Želeja
Cukuru uzvāra ar ūdeni un nosmeļ putas, piejauc citronsulu u ananasu sulu un 3/4 gabaliņos sagrieztu ananasu, pielej karstā ūdenī

TOP 20 RECEPTES ŠODIEN

Jaunumi

Uzvārītam pienam pieliek sagrieztu baltmaizi, un sviestu, pēc tam, stipri kuļot, visu savāra biezu. Kad mīkla atdzisusi, piejauc jēlas olas,
Olu dzeltenumu saputo ar cukuru, piejauc berztu citrona mizu, izsijātus miltus un svaigu skābu krējumu, un beigās visu sajauc ar
Biskvītus ieliek pārmaiņus ar makaroniem cepamā bļodā, ko iepriekš iesviesto. Olu dzeltenumu sakuļ ar cukuru, tad sakarsē baltu vai sarkanu
Baltmaizei noņem garozu, aplej ar iecukurotu melnu kafiju, sa­šķaida putrā, sajauc ar karstu sviestu, kad biezenis atdzisis, piejauc olu dzeltenumu
Biskvītus apslaka ar stipru vīnu, ar daļu biskvītu, tos liekot stā­vus blakus vienu otram, apliek formas iekšējo apmali, bet pārējos

Populārakie

Mimoza no tunča
Novāra kartupeļus ar mizu, burkānus un olas. Visu nomizo un rīvē uz smalkās rīves, katru produktu savā traukā. Olas baltumu
Siļķe kažokā
Novāra, līdz top mīksts kartupeļus, burkānus un bietes, visu nomizo un sarīvē uz vidējās rīves kārtu no dārzeņiem atsevišķā traukā.
Kabaču ikri.
Kabačus un burkānus nomazgā un nomizo, kabacim iztīra sēklas(ja tādas ir), tad sarīvē. Kabačiem lielā rīve, burkāniem vidējā. Sīpolu nomizo un
Tomāti savā sulā (bez pasterizēšanas)
Šai receptē neizmanto kā parasti veselus tomātus, bet gabaliņos grieztus. Ņem gatavus tomātus, noskalo aukstā ūdenī, liek bļodā un pārlej ar
Kabaču ikri ziemai.
Visus dārzeņus rūpīgi nomazgā, notīra un sagriež mazos gabaliņos. Jaunus kabačus var netīrīt no mizas un sēklām.  Sīpolus griež smalki. Burkānus,

Produktu masa

TOP Sadaļas

INFO